"יש רגע קצר בין אדר לניסן
שהטבע צוהל בכל פה
הוא שופע חיים
שיכור ומבושם -
איך שיופי יכול לרפא!"
כך כתב דוד גרוסמן בשירו המוכר.
והשנה האביב הקדים, שלא לומר החליף את החורף כליל, והטבע שלנו פורח כבר בחודש שבט. עם ישראל לא נותן ליופי הנדיר הזה של מגידו לעבור לידו ובכל סוף שבוע פוקדים אותנו אלפים רבים של מבקרים.
ראשית, לא ניתן למנוע את זה.
ושנית זה יכול להיות גם מבורך! תיירות היא משאב חשוב ורב ערך שצריך לדעת למנף, אבל כדי למנף צריך גם להיערך:
1. למנוע פגיעה בסדר הציבורי, בערכי טבע ובאיכות חיי התושבים.
2. לייצר מגנונים שיאפשרו גם להרוויח מתנועת התיירים.
אחד המנגנונים לוויסות וניהול המוני המבקרים הוא יצירת מוקדי משיכה שיפזרו את המבקרים ויפחיתו את העומס באתרי הטבע. כזה הוא "מגידו מרקט" במרכז תרבות מגידו שנערך השבוע לראשונה והיה הצלחה מסחררת. אלפי מבקרים מן המועצה ומחוצה לה גדשו את המקום במזג אויר מושלם, נהנו ורכשו ממיטב יצירותיהם של בעלי העסקים ואמני המועצה. שבחים לצוות מגדה המארגן!
בחודש הבא – מגידו מרקט נוסף.
דרך נוספת להתמודד עם הצדדים הפחות נעימים של עומס מבקרים היא הגברת האכיפה, עליה דיווחתי לכם
לאחרונה בהרחבה. בסוף השבוע האחרון וכך בכל סופי השבוע הבאים אנו מפעילים מערך מוגבר של פקחים שמסתובבים בשטח ומחלקים דו"חות לרכבים שחונים במקומות אסורים ומסכנים את הציבור, כמו גם תוספת שיטור ומתנדבי מתמיד.
עוד צעדים שאנו בוחנים ליישום בהקדם הם הוספת מקומות חניה מוסדרים מול היישובים, פיזור פוד-טראקס ברחבי המועצה ובחינת הקמה של מתחם פוד-טראקס.
במקביל נגביר גם את נושא ההסברה והפרסום למבקרים, כמו למשל העלון שיחולק להמוני המבקרים בשביל סובב דליה, השקת אתר התיירות החדש ( https://megido.org.il/699/ ) ועוד...
תושבי היישובים הסמוכים לאטרקציות כמו דליה, גלעד (גבעת הרקפות, מפל רז, יער ווסטרוויל), רמות מנשה (מרבדי הפריחה), הזורע (פארק נחל השופט) וכלל יישובי העמק שרבים רבים מגיעים ליערות שמעליהם וסביב אנדרטת הקיבוצים, חשים היטב את העומס ואנחנו פועלים יחד עמם בחשיבה ותכנון פתרונות ותועלות. בהמשך השיר שציטטתי בפתיחה, כותב גרוסמן ומדבר על בנו שנהרג:
"קצר וחטוף ושובר את הלב
לחשוב שהוא תכף ידעך
מבטו רק נפקח
אך התחיל ללבלב -
רק ניתן לי ותכף נלקח."
כל השנים, אבל לצערנו בשנה האחרונה במיוחד, מדינת ישראל למודת שכול וכאב. ההנצחה של האהובים שאבדו היא צורך עליון של המשפחות השכולות ויש אלינו פניות רבות להקים אתרי הנצחה, חלקם בתוך היישובים וחלקם בשטחים הפתוחים של המועצה.
מדובר בנושא רגיש וכואב שצריך לנהל במירב ההתחשבות והרגישות. על מנת להסדיר את הנושא הקמנו במועצה ועדת הנצחה שערכה פגישות וסיורי שטח. הועדה הכינה תוכנית הסדרה שתובא בקרוב לאישור המליאה ותמסד את נושא ההנצחה ברחבי המועצה כדי להבטיח מענה נכון.
בנוסף התקיים דיון בנושא בצוות המתאם של המרחב הביוספרי תוך התייחסות לצורך להנציח מחד ולשמור על הטבע והשטחים הפתוחים מאידך, תוך הבטחת תחזוקה נאותה ומכובדת של האתרים לאורך זמן.
בצוות עלו מספר הצעות, ביניהן הגדרה מדויקת של המיקומים, החומרים והדרך המתאימה, והצעות אלו ישולבו בתוכנית שוועדת ההנצחה תביא לאישור המליאה ותפרסם לציבור.
ועוד בענייני תיירות, אחד העוגנים המשמעותיים ביותר לתנופת התיירות המתוכננת הוא כידוע "פסיפס מגידו" שנתגלה בחפירות בכלא מגידו, הנמצא כרגע במוזיאון התנ"ך בוושינגטון וזוכה לאלפי מבקרים.
השבוע ערכנו סיור עם סמנכ"ל רשות העתיקות עמי שחר ועם מארק אברהמי, המומחה הבינלאומי שעסק בשימור הפסיפס והכנתו לנסיעה לוושינגטון, בגבעת עוז. מטרת הסיור היתה לבחון אפשרות להקים את מתחם התצוגה של הפסיפס בגבעת עוז, עד לפינוי כלא מגידו.
הרעיון הוא להפוך את המתחם למוקד עליה לרגל שישים את גבעת עוז על המפה וייצור מקור הכנסה עצום לגבעת עוז ולמועצה. נעדכן בהתפתחויות... 😎
ואיך אפשר לסיים בלי הדבר הכי חשוב – אתמול שבו אלינו שלושה חטופים, ביניהם גדי מוזס שבתו מורן ומשפחתה מתגוררים בשנה האחרונה בעין השופט. אין מילים לתאר את ההקלה והאושר, ואין מילים לתאר את הדאגה לכל החטופים שעדיין שם. לא נשקוט עד שישובו כולם.
שתהיה לנו שבת שמחה בה אנו מצפים לראות חטופים נוספים שבים לביתם ומשפחתם.
סופשבוע נעים,
שלכם,
גיל