"אז מה נותן לכם זה שאתם מרחב ביוספרי?"
שואל אותי אביב לביא, העיתונאי הנהדר, שעשייתו החשובה וארוכת השנים מתחלקת בין הגנה על אנשים והגנה על הטבע והוא כותב ומדבר במגוון ערוצי תקשורת, רדיו טלויזיה ועיתונים. בוא ותראה במו עיניך עניתי לו וניצלתי את ההזדמנות לצאת קצת אל הטבע, אחרי שבוע עמוס בפגישות אל תוך הלילה.
אז למה "המרחב הביוספרי" הוא בכל זאת כל כך חשוב, ולמה כל כך הרבה אנשים עבדו במשך שנים על קבלתו מאונסק"ו (שאף חידשו אותו בשנה שעברה לאחר עשור בו הוכחנו כי אנחנו ראויים לו)?
כי בדרך של דיאלוג מתמשך עם גופי התכנון, עם משרדי ממשלה, עם יזמים, ובדרך של שיתופי פעולה מבורכים עם שותפים למאמצינו כמו קק"ל, רט"ג, רשויות הניקוז ואיגוד ערים להגנת הסביבה הצלחנו לייצר מצב בהחלט יוצא דופן בישראל, בו המעמד הזה אכן מוכר ומהווה גורם שמתחשבים בו מראש!
הצוות המתאם של המרחב הביוספרי שנפגש כל חודש הוא גורם שכל שינוי שעלול לפגוע בסביבה, עובר דרכו ואני שמח לומר שכיום הגענו למצב בו נבחרים פתרונות ויישומים שמתחשבים במעמד הביוספרי שלנו גם כאשר הם יקרים יותר לביצוע. זה הישג עצום, שכולו תוצאה של חריש עמוק לאורך שנים ומחויבות עמוקה של כל המעורבים... וזו ההזדמנות להזכיר בתודה את תרומתה העצומה של הגר ראובני, המנהלת הקודמת של מחלקת סביבה, שריכזה את הנושא לאורך שנים וכמובן את החזון וההובלה של חנן ארז, אשר בתקופת כהונתו הוכרה המועצה כמרחב ביוספרי.
פתחנו את הביקור במרכז הביוספרי לסביבה, חינוך וקהילה אותו מנהלת במסירות ובכישרון מעין שטנגל. ד"ר עידן שפירא מעין השופט האקולוג של המרחב, הציג בפני אביב לביא מצגת מקיפה שסקרה את מרכיבי המרחב הביוספרי (אזורי ליבה, אזורי חיץ, אזורי מעבר), איך מנהלים בפועל את המרחב ומה האיומים עליו (יוזמות פיתוח אזוריות ולאומיות בשטחים פתוחים, קונפליקטים עם חקלאות ומרעה, קונפליקטים עם פעילות נופש ופנאי, פעילות רכבי שטח, סניטציה ועוד) ומה הפרויקטים שעל הפרק.
עידן הסביר ששטחים פתוחים, להבדיל משטחים חקלאיים או שטחים בנויים, נראים כמו "שטחים שאין בהם כלום" (חוץ מיופי) ולכן הם פיתיון קבוע לגורמים שונים שרוצים לבנות עליהם, לפתח אותם, להרוויח מהם, במיוחד בארצנו הקטנה והצפופה, במיוחד במיקום כל כך מרכזי. ולכן הטבע הנדיר הזה זקוק כל כך להגנה שלנו, הגנה שהמעמד הביוספרי הוא חומת מגן משמעותית מאד בה.
וכל הדברים האלו באו לידי ביטוי כשיצאנו עם אביב לשטח, בהובלת מחלקת הביטחון ופקחי הסביבה שלנו, וראינו במו עינינו את העוצמה האדירה, מהממת החושים ממש, של טבע אמיתי, פראי, שופע מים, צמחים ובעלי חיים, עוצר נשימה ביופיו, ממש כאן סביבנו, בלב הארץ, שטח שהצלחנו עד כה לשמור עליו וזה הישג מטורף!
אני שמח להגיד שלמרות שאביב לביא מכיר את האזור שלנו היטב הוא לא נשאר אדיש ליופי הזה, והאמת גם אני 😎 גדלתי פה ואני מכיר כל עץ ואבן, ובכל זאת בכל פעם שאני יוצא לשטח אני מתרגש כמו ילד (אפשר לראות בתמונות...).
בשיחה עם אביב, עלה כי את כל זה אנחנו צריכים לדעת גם להנגיש ולפתוח לציבור הישראלי, כי זה לא רק שלנו זה של כולם, ויחד עם השמירה על הטבע של מגידו יש לנו גם רצון אמיתי להפוך את מגידו לפנינת התיירות שהיא יכולה וצריכה להיות. וגם זה תהליך הדרגתי של למידה, היערכות, והרגלת המבקרים הרבים שלנו למה זה אומר לבקר במקום כזה מיוחד.
אגב, בקשר לזה קיימנו השבוע פורום תיירנים בראשות נתי וירבה וליעוז פרידלנדר שמובילים את תחום התיירות במועצה. דיברנו על התכניות לעתיד, על התשתיות הנדרשות, על דרכי הפרסום וכיצד לפזר את התיירים לאטרקציות השונות ולחלק את העומס... אבל על כל אלה נדבר כבר בפעם אחרת.
אז קחו כמה תמונות מהיופי הזה שאנחנו זוכים להתעורר אליו בכל בוקר... וצאו לטייל! המקומות הכי יפים בארץ נמצאים מטר מהבית שלכם. ותודה לאביב לביא על הביקור הנהדר ועל זה שסידר לי שעתיים מחוץ למשרד.. מומלץ!
סיימנו בארוחת צהרים ב"יאנק" במרכז תרבות מגידו, אכלנו המבורגר מעולה שהוא מייצר בעצמו ואביב אכל המבורגר הטבעוני 🙂 אבל טוענים שהוא לא פחות טעים מההמבורגר האמיתי שלהם.. אם עוד לא הייתם רוצו.
שתהיה לנו שבת נעימה ושלווה
ושנזכה לראות עוד ועוד חטופים שבים אלינו שלמים ובריאים!
שלכם,
גיל